понеделник, 24 май 2010 г.

КОЙ Е УМРЯЛ?

Возихме се към местоработата един ден. Мернахме една кола от тези, специално пригодените за ковчези. Плащаш и ти возят покойника. Много ще е удобно, ако си наемеш една такава бричка за къмпинг, риболов, излет с преспиване и т.н. Проблемът обаче е, че сигурно е скъпо, а и вътре най-вероятно мирише на умряло. Другият проблем обаче, който видях аз, беше доста по-значителен. Регистрацията на това возило беше Хасковска. Не стига, че е пълно с всякакви екземпляри в тази София, ами тея започнаха да си хвърлят и умрелите тук. Може да е заради онази реклама - За всеки има място под слънцето, но за място под земята.... обадете се не знам си къде (да ви заровим в Бояна). Ама айде моля ви се, всеки труп да си знае гроба. Какви са тези работи? Това "за всеки има място под слънцето" никой не го възприел буквално и да стане бездомник, но са се юрнали да се погребват тук. Не си хвърляйте труповете тук. Това, че живеете тук, не значи, че София е бунище. Поне все още не е.

Не ми се мисли какво е станало с този труп, превозван от Хасково до София. Явно тази кола няма да става дори и за риболов. Рибата няма как да притъпи миризмата на труп, возен внимателно в жегата около 4-5 часа, но ако синозитът ви се справи с този проблем, червеите ще излезнат без пари. Ако някой камион го бе прегазил, значи ли това, че покойникът е бил толкова гаден, че дори и мъртъв, пак му се случват гадости. Докато беше в полезрението ми, този не го прамазаха. Може на церемонията да се е случило нещо трагично и комично. Околните цигани тук са по-крадливи и ако не оставяте достатъчно храна на гроба, могат да го изядат (неее, съмнявам се. Ферментирал е още по път).

Като цяло погребението е глупава церемония, както всяка друга. Ръсиш кинти за ковчег, плякаш некрозлози всякаш ще има някакъв велик концерт, плащаш огромна телефонна сметка да свикаш близките и накрая викаш един поп да го нахраниш. Събират се близките и пият. Пият, но за какво? За здраве? Оплаквате покойник, не сте на празник, мамка ви. Пък и е доста егоистично изказването "защо взе него, а не мен?" или "той не заслужаваше да умре.". Всякаш някой е заслужил. Може да искам да ви прасна по една тояга в черепа, но в никакъв случай не полежавам смъртта ви.

А и каква е тази форма на ковчега. Защо не е пречупен през средата например така, че като се настани покойникът, да се придобие илюзията, че е легнал на шезлонг. Или да е звездообразен. По един лъч за всеки крайник. Това е най-отпускащата поза.



Какво ще стане, ако някой погребе близкия си на някоя поляна, която не е гробищен парк. Ще дойде общината и ще му кажат: Нямаш право да копаеш тук, тази земя не е твоя. Защо вие, мамка ви, решавате чия е земята. Ако сте заинтересовани, вие от общината, аз продавам един квадратен метър земя на лятната ми вила за милион евро. Може да е скъпо, но ако знаете колко земя има надолу. Мога да ви заровя всичките, ако пожелате. Не ви желая смъртта, но просто искам да видя дали държите до толкова на вашата земя, че бихте приели да се заровите в нея. Може върху вас да построя и външен кенеф, че да ви се опреснява торта всяко лято. Хапки свежест през лятото никак не са излишни.

Направо се чудя от къде ми идват на главата толкова гнусни и противни идеи. Но защо да се чудя? Всички вие сте моето вдъхновение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар