неделя, 14 март 2010 г.

ОЩЕ ЗА ХАИТИ


Много от тези, които ме познават лично, ще кажат, че ставам банален, но аз държа да кажа тук (по-публично да е) за състрадателните хора нещо и за сртадалите включително.

Лежа си аз в леглото вечерта, онзи та по-онзи ден ли беше, не помня. Та някъде измежду рекламите на някаква си "национална" телевизия, отново не помня от онези с турските сериали или тази с турските новини, но беше национална и ми изкача една кифла и каза нещо от сорта, че сме големи пичове, ако помагаме на онези, който до скоро никой не знаше къде се намират и че съществуват, а именно ХАИТИ. Още ли ги тресе тая тема, бе? Е щом е така и мене ме тресе! Има опция, представете си, да си осиновиш някое сираче от там. Аз като ги знам как се плодят, трябва да са голяма рода. Все ще се намери я вуйчо, я леля, я чичо или някой, който е брат и баща едновременно на едно дете. Та има и балъци, който го правят. Явно евтино ги дават.

Та да кажа аз за тези, който не знаят за какво си дават парите, въпреки че твърдят, че им е много ясно. Между Северна и Южна Америка има остров с такова име, обитаван от чернокожи пичове, докарани от Източна Африка за роби. Дефакто и земята не е тяхна. Името Хаити в действителност е Аити и е дадено от някакви местни индианци и означава "планинска земя", което значи, че скоро и някой вулкан може да се събуди там.

През цялото време са тъпкани от американци и французи и сега след този земетръс, всички (малоумни американци предимно) го правят на световен въпрос това, как да им се помогне.
Първо: това е най-бедната и неразвита държава в западното полукълбо.
Второ: там винаги е имало глад.

Прославили се с това, че са първата държава в Латинска Америка, която се докопала до независимост и въпреки това пак им се мешат в политиката. Та те са неспособни да се грижат за себе си. Гладът там винаги го е имало, никой не се е сетил да ги нахрани, но чак сега се решило, ако меже и да ги пръснат по целия свят и най-готиното ще е да се смесим с обремениния им ген, носещ непохватност за самосъхранение. Да не забравяме, че това е независима държава, богата на злато. Толкова ли е трудно да станат нормална държава при тези условия.

Излиза, че колкото и да не съм вярващ, може да се окаже, че има нещо като бог, който май мисли да им види сметката. Не знам дали защото не стават за нищо или защото не вярвят в Исус и там още царува тая дивотия с вуду простотийте, да бодат кукли с игли и да си вадят тумори безоперативно.

Ако някой не е съгласен с мнението ми, ще помоля да ми даде на мен пари за бира, за да не пиша такива неща. Ако може и за водка. Има една полска, която ми е любима. Не е скъпа.

3 коментара:

  1. По националната телевизия пускат това, което е изгодно на правителството (затова е национална, демек на "държавата", а не на нас, хората в държавата). Нищо, че програмите са платени с нашите данъци, това тях не ги интересува, защото нямаме избор да не плащаме, и могат да си пускат каквото си искат по телевизията.

    "земята не е тяхна" - тук не мога да се съглася. Земята е нечия, ако този някой може да я отвърди като своя, без значение какъв е произхода му, къде е роден, и по какъв начин ще я отвърди. Ако оградя кенефа ти с електрическа ограда и само аз имам ключ от вратата, кенефа вече е мой. Или ако си изгубил часовник и аз го намеря, той става мой, защото не си успял да го защитиш от губене, тоест да го отвърдиш като свой.

    Това, че името на страната се превежда на "планинска земя", не предполага, че на острова има вулкани, камо ли че ще се събудят. Може наистина да има вулкани там, но само от името на страната не може да се предположи.

    Това, че Хаити са една от първите независими държави в Латинска Америка, говори много за демокрацията и колко куца система е. А иначе нека се пръскат по света, щом има кой да ги иска. Не съм съгласен с това, което казваш за "обременените" им гени. Гените нямат много общо с начина на живот и политиката, това зависи главно от местната култура и морал, както и от разни религии и прочие. А това за златото: предполагам, че правителството им е корумпирано и некомпетентно.

    Защо мислиш, че може да се окаже, че има нещо като Бог? На мен всичко ми се вижда логично - корумпирано правителство, некомпетентно увладяване на бедствената ситуация, бедност. Земетресения често стават по острови и крайбрежия, така че и това може да се обясни без намесването на божествени сили. А това, че хаитяните вярват във вуду, е следствие на липсата им на образование. Тея, дето вярват в Исус, не са по-малко прости.

    Въпреки, че изписах тонове критика, бих се зарадвал на нови статии от теб, а за бири няма да ти давам пари, ама като се видим другия път, ще те черпя с една. Айде наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Щом пускат по телевизията каквото си искат, да не се наричат национална телевизия.
    За земята, че не е тяхна и примера с клозета и часовника...
    Ако намеря разкопка (древна монета или кокаляци), няма да мога да ги продам на музея, а трябва да ги предам, иначе ще ме направят пандизчия. Разкопките излиза, че не са мои. Голяма работа, че съм ги открил.
    Под "може да се събуди някой вулкан", исках да кажа "дано да се .....", но щеше да прозвучи много грубо хаха.
    Гените на всички са обременени. Колкото и да се чукат хаитяни, няма да се роди китайче. Когато паднеш на глава, ДНК-то веднага се изменя и предава на предшественика ти, че има нещо с главата на татко му.
    Златото им го зимат, щото тея не знаят какво да го правят, предполагам, че са налитали да го ядат дори.
    Написах "бог", за да е по-лесно разбираемо. По-точно е нещо като "цедка на естествения подбор".
    Съжалявам, ако подвеждам с по-меките изказвания. За вбъдеще ще съм по-точен.
    Тук пазя една ракия, дето си я купил ти. Снощи сънувах, че ми говори. Каза, че не й се живее. Трябва да се съберем да я погубим ритуално.

    ОтговорИзтриване
  3. "Ако се изсереш и аз изям лайното ти, то вече си е мое, защото ти не си успял да си го завоюваш, посредством връщане обратно през отвърстието, следователно имаш тесен анус..пардон..pardon-anus."
    Спаркс, този модел е афиф работа. Спри да пишеш, отиди и ги спаси.

    ОтговорИзтриване