вторник, 15 февруари 2011 г.

14 ФЕВРУАРИ
Тъпанарска работа е тази дата 14-ти февруари. Без значение кой от празниците ще празнувате.

Нека започнем с Трифон Зарезан. Има много легенди. Една от тях е, че бил голям мъченик. Бил излекувал някави си никаквици, римляните иксали да се откаже от християнството, този не приел. Накрая му отрязали главата. Смятам, че за да е мъченик, трябва да е бит и ебан преди това. Ала май не са го тормозили.
Другата, която знам (тя ми е любима), показва подмолието на Богородица, която била със субекта, разкъсал химена й отвътре навън - Христос. Минала тя с младенеца край Трифон, който зарязвал лозята си и явно почерпен е пуснал шега. Не се знае каква. Аз бих подвикнал нещо от сорта "От бустана ли се връщаш с тая диня!". Та онази вместо да ходи да си чете молитвата за 40 дни от раждането на "динята" си, се отбила до буля Трифоновица:

- Занеси кърпа на твоя пръч, че си е отрязал носа с косера.

Оная тръгнала и като пристигнала при него, Туньо много се зачудил:

- Как така ще си отрежа носа. Аз държа косера надолу, а не нагоре.

И ха да покаже как не трябва да се държи косер и си го резнал. Та затова го нарекли Зарезан. А щом е държал косера надолу, сигурно преди това са му викали Обрезан.

Този празник се празнува от лозари, градинари и кръчмари. Имат си трапези, ритуали. Готви се пиле, пълнено с ориз. Зарязват се лозите, поливат се с вино, избират най-знатния от тях, обявават го за "царя на позята" и му се изтърсват в имота да къркат и плюскат. После 2 дни жените не шият не готвят, не режат с ножици (за да не си отваря вълкът устата). На голяма част от днешните джофри им дай само такива дни.
Тук нещата седят по друг начин.Дай ви на вас само къркането без значение, че не сте кръчмари, лозари или градинари. И още не знаете дори дали е на 1-ви или на 14-ти. Празнуват го зарязани само, но на тях не им трябва определена дата да се накъркат. На мен също не ми трябва определена дата, а настроение.

Свети Валентин....Лекар. Държал лекарствата да са му вкусни и блъскал вино и мед в тях. Въпреки забраната в Рим за годежи, той венчаел тия-ония. Излъгал един тип, че ще излекува дъщеря му от слепота, малко по-късно го заловили, защото венчаел хора (може и хора с животни, нямам идея). И му резнали кратуната.
Живял по същото време, когато и Трифон Зарезан. Били лечители, а даже има и теории, че са един и същ човек. Интересно как Трифон е видял Дева Мария в 40-тия ден от раждането на Исус при положение, че Вальо и Туньо били бити, ебани и обезглавени през 270-та.

Св. Валентин е католически празник. Тук не знам защо му отдават такова внимание. Хората, които тук го празнуват, изглеждат мазно, глупаво и лицемерно. Както не ми трябва дата да се напия, така и не ми трябва дата да показвам любов. Майната ви, бъдете проклети.

Ще ви разкажа как преди години изкарах отвратително един 14-ти февруари. Бях ученик и може би затова имах вашето мислене "На Трифон Зарезан се пие и ще ходя да пия". Разполагах с 5 лева и си купих вино за 2.50 лв. Едно време преди около 10 години цените бяха доста поносими. Хванаха ме едни тъпи контроли в транспорта. Изкараха ме, че съм им крив, че са излезнали от сутринта на студа. Имаше и други гратисчии, но не знам защо, подобни отрепки винаги се лепват за мен. Бяха огромни и 3-ма. Тонът им бе войнствен и ми взеха осталите 2.50 лв. Глобата бе 5 кинта и искаха още пари. Нагли копелета. Щом на този празник трябва народът да е весел, не трябва да има контрол по транспорта и такситата да са наполовин цена. А тук се получава една кожодерска ситуация.

Съвсем нормално и човешко е да влезнеш на някой в положението. Обаче длъжността ви не позволява вие да бъдете хора. Така че не излизайте с номера, че ви е студено. Вие сте една напаст, която се заяжда с хора, които могат да пречукат.
Утайката на полицаите и военните. А за тези хора съм писал със силни аргументи, че са утайката на човечеството.

Та вечерта едни авери ме замъкнаха в няква кръчма:
- Ще те черпим по една бира, не се вкисвай.
Имаше и пачи с тях, та ония решили да съчетаят пиенето с венчаването и навзеха момите. За мен остана упорита медуза, но не поддадох. Опитваше се да ме залъже с пиене да ходя в тях. Чак ставаше досадно. Заради крехката си физика, събрана в 58 килограма и нейната ниска физика, натъпкана в около 96 кг, накрая отказах категорично и за последно поканата й възможно най-леко и безболезнено и за двама ни:

- Врабче върху кокошка виждала ли си?
- Не.
- Ми...- млъкнах.

Та от два празника нито един не се получи.

1 коментар: