неделя, 8 август 2010 г.

ЛОКУМЕНИ СЕРИАЛИ

Сега много са нашумяли турските сериали, а аз не разбирам защо. Сигурно защото само това се предоставя на състаряващите майки и безгрижните баби. Но по националните ни ефирни програми също надигат голяма гюронтия, провъзгалсяваща тези поредици за голям хит. Дори сутрешните предавания с имена от сорта "Здравейте, зрители" , "Утро" и какви ли не друг вид заглавия с жалки опити да звучат приветливо, си вдигат рейтинга като канят разни Мустафи и Унурувци. А може би големият интерес се дължи на това, че всички са очаквали бездарна сапунка с мацета по фереджета и резняци с мустаци. Но освен тях се представя и някаква по-цивилна обстановка: мутри, кражби на деца, борба за булки и типичните неща за такива сериали.

Чао, латино! Като бях първи клас, с баба ми следяхме един глупав латино сериал, наречен "Чиста кръв". При тия латиноси не знам колко може да им е чиста кръвта, отделно че ставаше дума за една циганка Корасон (при тях кръвта е "еби му майката), която бе ухажвана от Жан Клот-а на сапунките - Освалдо Риос. Както Жан Клот играе винаги добър, бие по 10 човека с една ръка, освен последния противник, при който трябва да покаже какво е научил през целия филм, така и Освалдо е богаташ, но не като другите. Той е по-земен човек със селско мислене, в случая е циганско. Не трябва да си учил испански, за да знаеш, че корасон означава сърце. Всеки го мисли за нещо красиво, а то си е просто един орган. Защо не се кръщават Ректум, Скротум, Дроб. Не звучи ли също благородно? Звучи ми както ми звучи и сърце, нищо особено.
Корасон е опърничавата и непослушна циганка, за чието сърце се бореха един дъртак и сеньор Освалдо. Тя не ги искаше и двамата, но тайно искаше да лапне младата богата пишка на Освалдо и да се заплоди с дузина челяд от неговото семе. Не ги разбирам тия. Не прави сметка, че има само две гърди, а иска да си съдере ямата като роди поне 5 наведнъж.
Няма огромна разлика между сапунките с различни националности, но .... чао, латинас!

Общо взето сюжетът при латино сапунките е следният: Богатите са в града, имат къща в провинцията, влюбват се в някоя бедна селкса повлекана, миришеща на конюшна и с курешки под ноктите. Гонят се с разни коне в горите, правят любов (уж насилствена, но и на двамата им харесва). Така селската мома изпробва няколко модела на мургави пениси и съвсем нормално е да забременее. След това вижда кой е най-изгодният съпруг и сервира новината на него, но това е при второстепенните роли, които са за украса на целия цирк. Самият цирк е в това как покрай целия този разврат, на главните герои винаги им пречи нещо да се вклютат в него.

На турските пък не съм обърнал особено внимание, но съм попадал на някои епизоди и не разбрах дали са от един и същ сериал, защото дават по 2-3 наведнъж. По-скоро съм ги слушал отколкото гледал, но все пак долових някакъв момент, който ми направи впечатление (естествено не бе добро). Съвсем нормална на пръв поглед семейна двойка, в която жената си пада по друг. Виждат се, не знам дали му прави турски чекий, но определно се обичат. Левентът е добро момче, момичето също и така извъртат нещата, че верният и отговорен съпруг е виновен за всичко. Всички баби и състаряващи майки (зрителите) го мразят незнайно защо.
В други сериали също се срещат подобни случаи и това доказва еднообразието им.

Не мога да пропусна и "Дързост и красота". Страшно много актьори погубиха кариерите си там, остарявайки с една и съща роля. Ако бъдат повикани за някой филм, те няма да могат да влезнат в ролята на друг персонаж. Това е проклятие. Когато го засека, се хващам за главата и си казвам: Какво стана, Ричи? Нали беше секс-бомбата в цялата тази кочина? Сега си просто един дядка с едвам тлееща сила в гащите си.
Помня като бях малък как баба ми и дядо ми започнаха да го следят и войната за телевизора беше наистина война. Бях влюбен в Кара Лайн(а). Не знам дали беше заради името, но то бе единственото женско име, което запомних. След около година тя умря. След още 7 или 8 баба ми и дядо ми спряха да го следят. Бяха притеснени, че няма да му дочакат последния епизод и този уплах скъса връзката им с култовия американски, ядящ животи сериал. Та там една бременност трае 9 месеца на екрана буквално. Може би това е наистина локумен сериал.

А и защо им викат сапунки? Ако някъде някога някой е нарекъл подобен вид сериал "soap" или не е знаел какво иска да каже, или е имал предвид "soup", което е по-вероятно, защото тези продукций са си пълни чорби.

Аз бих ги нарекъл локумени.

1 коментар: